Umeå är en stad dit tusentals personer färdas årligen. Många av dessa är studenter som går mot en ljusnande framtid och en eftertraktad examen, men många är också turister som kommer till staden för att ta del av det kulturella och rika som finns i norra delarna av Sverige. Den grönska sommaren i och kring Umeå erbjuder, är någonting unikt i sitt slag och man kan som invånare i södra delarna av landet, häpna över de fjäll som tornar upp sig när man närmar sig Umeå med omnejd.

Även om det är en stad som i mångt och mycket tycks vara byggt för de med ambitioner inom en akademisk värld, finns det mycket att uppskatta även om man inte skulle ha dessa ärenden till staden. Naturupplevelserna i Umeå kan te sig storslagna under de varmare månaderna, men skall man få en riktig och genuin bild av denna norrländska stad, bör man också komma tillbaks för att uppleva norrländsk vinter!

Kultur

En av de traditioner man kunnat se när man besökt Umeå under vintern, är tävlingen i snö-skulptering. Mitt i staden har konstnärer samlats för att med snöblock som byggstenar utforma skulpturer som får även snö-vana ögon att häpna och förundras. Vill man ta del av en sådan upplevelse bör man styra färden mot Umeå december månad.

Resor

För den som vill besöka Umeå finns några olika färdvägar. Dels kan man åka tåg och få en guidad tur genom hela landet. Från tågets fönster kan man se landskapet ändra färg och förändras stegvis under många timmars färd. För den som vill ha ett snabbare resesätt finns flygavgångar till Umeå dagligen. Väl uppe i Västerbotten finns bussar och tåg som kan ta dig runt från den ena platsen till den andra och vill man kunna röra sig fritt kan det vara intressant med en hyrbil för någon av dagarna man skall vistas i staden.